عوامل افزایش و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، نحوه غربالگری
شکایت شایع بیمار برای مراجعه جهت بررسی پستان به مطب ماما: درد، توده، بزرگی، تغییرات نیپل، اریتم پوست، توده زیر بغل، درد اسکلتی عضلانی، بررسی های سالانه، نگرانی در مورد ابتلا به سرطان پستان با توجه به داشتن زمینه ی ارثی
همیشه قبل از بررسی پستان فاکتورهای خطر را در نظر بگیرید
فاکتورهای خطر عبارتند از:
- سن بالا (بیشترین سن شیوع سرطان های پستان دهه 4 و 5 زندگی می باشد)
- سن هنگام منارک کمتر از 12 سالگی (منارک زودرس)
- نولی پاریته یا اولین حاملگی در سن بالای 30 سالگی
- یائسگی دیر هنگام (بالای 55 سالگی)
- سابقه فردی بدخیمی تخمدان، کولون و پروستات
- سابقه ی خانوادگی سرطان پستان (بیماری 2 طرفه در بستگان درجه اول یا بدخیمی پستان قبل از یائسگی)
- تعداد بستگان درگیر سرطان پستان و سن آن ها در شروع بیماری
- سابقه ی خانوادگی سرطان پستان در مردان
- وضعیت های ارثی مرتبط با خطر سرطان پستان مانند ژن های BRCA1 و BRCA2 و سندروم Li-Fraumeni و سندروم سرطان ژنتیک منتشر ارثی و سندروم پوتز _ جگرز
- وجود آتیپی یا کارسینوم در جای لبولی در گزارش پاتولوژی بیوپسی قبلی
- درمان جایگزین هورمونی (مصرف بیش از 10 سال ocp)
- مصرف الکل
- افزایش وزن در دوران بعد از یائسگی
- سابقه شخصی سرطان پستان
- جنس مونث
- رژیم غذایی پر چرب
- مطالعات نشان داده اند وضعیت اقتصادی اجتماعی بالاتر خطر سرطان پستان را افزایش می دهد
- شب کاری (نور زیاد در شب و بی خوابی شبانه خطر سرطان پستان را افزایش میدهد)
- مصرف سیگار توسط فرد یا خانواده نزدیک
- آلودگی اب و هوا
- مواجهه با اشعه با دوز بالا ( افرادی که مشکلات ستون فقرات دارند و مکررا CT می شوند)
- عدم شردهی به نوزاد (تکامل لبول ها طی شیردهی رخ میدهد بنابراین در افرادی که سابقهی شیردهی ندارند مچوریشن لبول ها رخ نمیدهد و احتمال سرطان پستان افزایش می یابد)
- عدم تحرک و ورزش (چاق شدن با افزایش سطح استروژن بدن همراه است که افزایش استروژن در نوبه ی خود باعث افزایش ریسک سرطان پستان می شود)
- کمبود ویتامین C
- افرادی که در ماموگرافی بافت متراکم تری دارند (تشخیص در اینها دشوار تر است حتی در ماموگرافی اشعه ی بیشتری دریافت می کنند)
- استرس طولانی مدت
- تنها 5-10 درصد سرطان های پستان ریسک فامیلیال دارند؛ اما اگر با دیگر علائم خطر همراه باشد ریسک به شدت افزایش می یابد مثلا: سابقه سرطان پستان در اقوام زیر 40 سال، ابتلای یک مرد در خانواده به سرطان پستان، سابقه سرطان پستان در هر دو خانواده پدری و مادری
بیشتر بخوانید: انواع توده های خوش خیم سرطان سینه
عوامل محافظت کننده در مقابل سرطان پستان
- ورزش (به علت اینکه سطح استروژن را کاهش می دهد 14 درصد ریسک سرطان پستان را کاهش می دهد)
- شیردهی (افرادی که بیش از 36 ماه سابقه ی شیردهی دارند)
- تاموکسی فن (البته این دارو ریسک سرطان اندومتر ار افزایش می دهد بنابراین فقط در کسانی که جهش BRCA1,2 دارند با احتیاط به صورت پروفیلاکسی تجویز می شود)
- مصرف مکمل E,C,D
- مصرف پروتئین ها و فیتواستروژن ها ( سویا)
- مصرف چای سبز
- از سن 65 سالگی ریسک سرطان پستان به پلاتو می رسد اما هرگز بعد از این زمان ریسک کاهش نمی یابد بنابراین غربالگری باید تا اخر عمر ادامه یابد.
- تومورهای پستان خصوصا نوع سرطانی معمولا بدون علامت هستند و توسط بیمار یا از طریق معاینه فیزیکی یا غربالگری ماموگرافی کشف می شوند.
غربالگری پستان توسط ماما
اسکریننگ مرگ و میر و سرطان پستان را کاهش می دهد و بقا را 30 درصد افزایش می دهد. 9 سال زمان نیاز است که یک سلول سرطانی توسط ماموگرافی تشخیص داده شود با این حال ماموگرافی 2 سال زودتر از لمس و معاینه بالینی توده را تشخیص می دهد یعنی زمانی که توده با معاینه بالینی تشخیص داده شود توده حداقل به 2 سانتی متر رسیده است که در این زمان توده مستعد متاستاز است.
در زنان با ریسک کم غربالگری با ماموگرافی از سن 40 الی 45 سالگی به طور سالانه (یا هر 2 سال یک بار) اغاز می شود درحالی که افراد های ریسک باید 5 سال زودتر غربالگری با ماموگرافی را اغاز کنند. از سن 20 سالگی تمام زنان سالانه معاینه توسط درمانگر حرفه ای را در نظر بگیرند. سونوگرافی در غربالگری سرطان پستان جا ندارد بلکه یک روش کمکی در تشخیص توده های مبهم و یا شناسایی کیست از توده می باشد.
طبق اخرین ورژن نواک خودازمایی پستان صرفا مداخلات غیر ضروری را ایجاد می کند و برای افراد با ریسک کم لازم نیست اما اکثریت تکس ها بر این باورند که زنان باید معاینه پستان، اناتومی و موارد غیر طبیعی را بشناسند (خوداگاهی از بدن) و زنان پر خطر بهتر است خودازمایی پستان را ادامه دهند و در صورت شک به موارد غیر طبیعی ان را به پزشک گزارش دهند.
طبق نظر اکثریت تکس های معتبر استاپ در ماموگرافی برای سن وجود ندارد زیرا سرطان پستان بعد از 40 سالگی با شیبی به سمت بالا حرکت می کند و در جایی توصیه شه است تا سن 75 سالگی غربالگری با ماموگرافی سالانه انجام شود و در سن 75 سالگی در صورتی که امید به زندگی بیش از 4 سال می باشد غربالگری ادامه یابد. اما طبق پروتکل کشوری توصیه کرده است غربالگری با ماموگرافی تا سن 69 سالگی ادامه یابد.
بیشتر بخوانید: روشهای مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد؛ یکی از آنها دستگاه کوچکی به شکل تی انگلیسی است به نام IUD که با قرار گرفتن داخل رحم از وقوع بارداری ناخواسته جلوگیری میکند. دستگاه آی یو دی برای کسانی که تمایل ندارند قرصهای هورمونی ضد بارداری استفاده کنند، وسیله بسیار مناسبی محسوب میشود. برای اطلاعات بیشتر درباره این دستگاه بلاگ “انواع IUD چیست؟ نحوه گذاشتن و برداشتن آی یو دی” را مطالعه کنید.
معاینه پستان
معاینه پستان 3 جز اساسی دارد:
- clinical evaluation: A.history B.physical examination
- imaging
- tissue diagnosis
در دوره جامع بیماری های خوش خیم پستان شما با سرفصل های زیر آشنا می شوید:
- بررسی ریسک فاکتورها، معاینه پستان، آشنایی با روش های تصویر برداری و بیوپسی، اسکرینیگ بیماری های پستان در زنان
- گام به گام معاینه درست پستان به روش فیزیکال اگزم و با برست لایت
- 12 مورد بیماری های خوش خیم پستان از تشخیص تا درمان
- تغییرات و بیماری های پستان در بارداری
- نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان پستان
- ارجاع افراد برای تست ژنتیک و تفسیر برگه های آزمایش ژنتیک مربوط به افرادی که به جهت سابقه ی سرطان پستان تست ژنتیک انجام دادند
و در دوره تفسیر ماموگرافی، بیوپسی و سونوگرافی پستان شما با تفسیر بالینی و اقدامات لازم در هر مرحله آشنا می شوید. این دو کارگاه مکمل یکدیگر هستند.
یک نظر
ممنون از این مطالب عالی🌺