درمان ناباروری

درمان ناباروری _ کنکور ارشد مامایی
()

درمان ناباروری با IUI

درمان ناباروری به روش IUI به سادگی انجام می شود، اما داشتن استرس بیمار قبل از درمان، کاملا طبیعی است. در صورتی که نیاز به استفاده از اسپرم اهدایی باشد، اسپرم باید برای تزریق آماده شود. در غیر این صورت، نمونه مایع منی از مرد گرفته و اسپرم ها جدا خواهند شد. نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که اسپرم ها بعد از جمع آوری باید در دمایی معادل دمای بدن نگه داری شوند. تعداد زیادی اسپرم در مایع منی وجود دارد. به همین خاطر، مایع منی شست و شو داده می شود تا هر گونه ناخالصی جدا و تنها اسپرم های با کیفیت باقی بمانند.

بیشتر بخوانید : آموزش مطلب داری مامایی

 

هورمون ها و ناباروری:

یکی از عوامل مهم نازایی بهم ریختگی هورمونی در زنان و حتی مردان می باشد. وقتی زوجی به شما مراجعه می کند در ابتدای بررسی شما باید یک آزمایش اسپرموگرام برای مرد و یکسری آزمایشات هورمونی برای زن درخواست کنید. چالشی که اکثر همکاران ماما با ان موجهه هستند تفسیر این آزمایشات است. شما می توانید با شرکت در کارگاه تفسیر آزمایشات ناباروری مردان و زنان به این مبحث مسلط شوید.

هورمون هایی مانند پرولاکتین، تیروئید، آنتی مولرین هورمون (AMH) در بررسی خانمی که به مدت بیش از 1 سال نازایی دارد بسیار مهم است در مقاله ی بررسی آزمایشات هورمونی رنج نرمال و شرایط آزمایش این هورمون ها را بیان کردیم.

لقاح مصنوعی IUI برای چه کسانی انجام می شود؟

درمان ناباروری با IUI در موارد زیر از سوی پزشک تجویز می شود:

  • ناباروری مردان به دلیل کمبود یا کم تحرکی اسپرم
  • ناباروری مردان به علت وجود تعداد غیر طبیعی اسپرم
  • وجود آنتی اسپرم یا آنتی بادی در مایع منی
  • مشکل در انزال یا کامل شدن نعوظ مرد
  • مشکلات مرتبط با موکوس دهانه رحم و ترشحات ضد اسپرم در رحم
  • بیماری آندومتریوز در زنان
  • کمبود مخاط دهانه رحم یا
  • نامشخص بودن علت ناباروری
  • نیاز به استفاده از اسپرم اهدایی
  • عدم برقراری رابطه جنسی به دلیل احساس درد شدید (واژینیسموس)

توجه داشته باشید، در صورت مسدود بودن لوله های فالوپ، اندومتریوز شدید و سابقه عفونت لگنی شدید انجام IUI توصیه نمی شود.

انجام IUI

جهت انجام درمان، خانم باید بر روی میز معاینه دراز کشیده و آماده ورود اسپرم به داخل رحم شود. در این مرحله دستگاهی ظریف و کوچک به نام کاتتر داخل دهانه رحم قرار می گیرد. ممکن است بیمار در این حین، احساس دل پیچه خفیف همانند آن چه که در تست پاپ اسمیر احساس می شود، داشته باشد.

مایع منی شست و شو داده می شود و سپس با استفاده از کاتتر داخل رحم کاشته خواهند شد. پس از پایان مرحله انتقال اسپرم به رحم، کاتتر خارج خواهد شد. معمولا از بیمار خواسته می شود برای مدتی بعد از انجام تست، در حالت درازکش باقی بماند، البته مشکلی برای بلند شدن و راه رفتن وجود نخواهد داشت.

 

بعد از درمان ناباروری با IUI چه اتفاقی می افتد؟

بعد از درمان، پروژسترون برای بیمار تجویز خواهد شد. حدود یک هفته بعد از درمان، بیمار باید آزمایش خون دهد تا سطح هورمون های پروژسترون، استروژن و HCG اندازه گیری شود. چهارده روز بعد از درمان، تست بارداری انجام می شود، امکان انجام این تست در منزل نیز وجود دارد. توصیه می شود تا زمان آماده شدن نتایج درمان، تا جایی که می توانید باید به سلامت بدنی تان اهمیت دهید.

مراقبت های بعد از IUI

درمان ناباروری با IUI معمولا بدون نیاز به بستری در مدت زمان کوتاهی انجام می شود و فرد می تواند بدون هیچ استراحت مطلقی به فعالیت های روزمره خود بپردازد. پس از پایان انتقال اسپرم در رحم، نیازی برای استراحت بیمار نیست، زیرا امکان خروج اسپرم ها از رحم وجود ندارد. با این حال، پزشکان به اغلب بیماران توصیه می کنند بین 15 تا 30 دقیقه بر روی تخت دراز بکشند.

بیماران، به ویژه افرادی که به دلیل کم بودن اسپرم این روش درمانی انتخاب کرده اند، باید از برقراری رابطه جنسی 24 ساعت قبل از انجام IUI اجتناب کنند. در حالی که رابطه بعد از IUI بلامانع بوده و اغلب پزشکان نزدیکی بعد از IUI را به بیماران خود توصیه می کنند.

درصد موفقیت درمان ناباروری با IUI چقدر است؟

ترکیب داروهای باروری و IUI، شانس بارداری را تا بیست درصد افزایش خواهد داد. درصد موفقیت این روش درمانی به سن و هم چنین علت بروز ناباروری نیز بستگی دارد. به طور کلی اگر علت ناباروری از سوی مرد باشد، انجام این روش بسیار آسان تر و احتمال موفقیت عمل IUI بالا خواهد بود. در مواردی که علت مشخصی برای ناباروری وجود ندارد، احتمال بارداری در هر سیکل، بدون مصرف دارو در حدود چهار درصد خواهد بود. مواقعی که درمان ناباروری با IUI سه یا چهار بار انجام شده و موفقیتی حاصل نشود، روش های دیگر بارداری مانند IVF از سوی پزشک توصیه می شود.

 

بیشتر بخوانید : یائسگی زودرس/ علائم و درمان آن

 

آیا درمان ناباروری با IUI می تواند خطری را به همراه داشته باشد؟

بدون شک روش IUI یکی از روش های درمانی با کمترین میزان خطر و عارضه است. با این حال از مهمترین عوارض IUI به واسطه مصرف داروهای باروری ایجاد می شود که در بالا به آن اشاره شد. در واقع انجام این روش درمانی عوارض جانبی ندارد، اما استفاده از داروهای باروری ممکن است سبب مشکل در زنان شود.

برای مثال در برخی موارد، در صورت مصرف گنادوتروپین ها، احتمال تحریک زیاد تخمدان ها وجود دارد و احتمال بروز سندرم تحریک بیش از حد تخمدان ها (OHSS) تا حدودی افزایش می یابد. علاوه بر موارد ذکر شده، احتمال دو قلو یا چند قلوزایی از دیگر معایب روش IUI محسوب می شود، زیرا چندقلوزایی در درمان های ناباروری به عنوان بارداری پر خطر شناخته می شود. به همین علت، انجام تست های غربالگری در طول درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

کلام آخر

همان طور که مقاله فوق اشاره شد، لقاح داخل رحمی که با عنوان IUI نیز شناخته می شود یک روش درمانی برای ناباروی است. درمان ناباروری با  IUI با قرارگیری اسپرم داخل رحم، زمان تخمک گذاری انجام می شود. این روش درمانی اغلب برای ناباروری های نامشخص، ناباروری و اختلال در تولید اسپرم مردان و بیماری های زنان مانند مشکلات مربوط به موکوس دهانه رحم زنان توصیه می گردد. در IUI می توان از اسپرم های خود فرد و یا اسپرم های اهدایی کمک گرفت. قبل از انجام درمان، مواردی از قبیل تعادل هورمون ها، عفونت و یا مشکلات ساختاری باید بررسی گردد.

نظرت درباره محتوا چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بده

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

مائده شرقی وب‌سایت
مدیر عامل موسسه آموزشی عصر جدید مامایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *