0 تا 100 مامایی چیست؟ بررسی تخصصی کار کارشناس مامایی
مامایی (Midwifery) رشتهای از پزشکی و بهداشت است که بر بارداری، زایمان و مراقبت های پس از آن تمرکز دارد. ماما بر تمام مراقبتهای پیش از بارداری، در طول بارداری، هنگام زایمان و پس از آن نظارت دارد. به عبارت دیگر شخصی که تحصیلات آکادمیک در این رشته داشته باشد ماما است و میتواند در تمام مراحل از تشخیص اولیه تا عوارض پس از زایمان، مراقبت های لازم را ارائه دهد.
این رشته یکی از شاخه های پزشکی و مقداری شبیه به رشته پرستاری می باشد؛ اما تفاوت های آنها نیز زیاد است. رشته مامایی در حال حاضر برای آقایان در ایران ارائه نمی شود و متقاضیان آقای آن برای تحصیل در این رشته باید به تحصیل رشته مامایی در آلمان یا تحصیل در رشته مامایی در کانادا و دیگر کشورهای ارائه دهنده این رشته مهاجرت کنند.
آینده شغلی و بازار کار مامایی در ایران نیز همچنان رو به افزایش بوده و این رشته همواره به دلیل نیاز شدید جامعه به ماما در حال پیشرفت است.
حیطه رشته مامایی
مامایی که یکی از زیر مجموعه های علوم پزشکی است در زمینه های مختلفی همانند مشاوره ای، آموزشی، مراقبتی، حمایتی، درمانگری و تحقیقاتی فعالیت دارد. البته این نقش ها زمانی مربوط به مامایی می شوند که در ارتباط با مادر و فرزند باشند. به صورتی که ماما وظیفه مشاوره درباره شیوه درست بارداری و مراحل قبل و بعد و هنگام بارداری را برعهده دارد. همچنین وظیفه مراقبت در دوران بارداری و و بعد از آن نیز برعهده ماما است. ماما هنگام زایمان طبیعی نیز کمک زیادی را به مادر خواهد کرد.
البته لازم به ذکر است که برخی ماما ها مراقبت های فرزندان بزرگتر را نیز برعهده دارند. همانند مراقبت های مرتب در هنگام بلوغ دختران که این کار اکثرا با مراجعه ی شخصی به مطب های مامایی صورت می گیرد.
به بیانی کلی حیطه رشته مامایی از دوران قبل از بارداری شروع می شود و تا زمان پس از زایمان و حتی در بسیاری از شرایط تا 6 سالگی فرزند نیز ادامه دارد. خدمات مامایی از نوزادی تا یائسگی را فرا می گیرد و بسیار گسترده است.
بیشتر بخوانید: آزمایشات روتین در مامایی همواره از بحث هایی بوده است که مورد توجه همه ی ماما هایی که در این عرصه فعالیت میکنند و یا مشغول یادگیری هستند مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفته است. در بلاگ “آزمایش های روتین بارداری با تفسیر” تمامی این آزمایشات را بررسی کرده ایم.
تعریف ماما
ماما به شخصی گفته می شود که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد در یکی از مراکز آموزشی معتبر ایرانی یا خارجی باشد و پروانه رسمی مامایی را کسب کرده باشد.
از آنجایی که رشته مامایی امکان دارد لازمه ی داشتن صبر و حوصله ی فراوان باشد، افرادی که مایل به ماما شدن هستند باید از علاقه و عشق خاصی برای این رشته برخوردار باشند. زمانی که یک خانم باردار است امکان دارد که نحوه رفتار آن متفاوت باشد و یا زمانی که کودکی به دنیا می آید اینکه مدت زیادی در حال گریه باشد شاید امری طبیعی باشد از این رو این ماما است که باید شرایط را کنترل کند و قدرت اداره موقعیت را داشته باشد. مامایی شغل مقدسی است به همین خاطر است که می گویند دستان ماما واسطه ی آفرینش الهی است.
ماما باید قادر به نظارت و مراقبت دائمی در زمان بارداری و پس از آن باشد. این مراقبت ها شامل پیشگیری، کشف حالات غیر طبیعی مادر و کودک، فراهم ساختن کمک های پزشکی و اجرای اقدامات اورژانس هستند.
کار کارشناس مامایی چیست؟
کارشناس مامایی، یک مامای واجد شرایط و دارای مجوز است که در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان مراقبتهای لازم برای مادر و بچه را ارائه میدهد. کارشناسان مامایی در طیف وسیعی از مهارتها آموزش دیدهاند که در ادامه این مهارتها و وظایف را به طور مختصر مرور میکنیم.
- مراقبتهای دوران بارداری: در این دوران، کارشناس مامایی بر سلامت مادر و نوزاد نظارت میکند و حمایت و آموزشهای لازم را ارائه میدهد.
- زایمان: کارشناسان مامایی در حین زایمان مراقبتها و حمایتهای فیزیکی و عاطفی لازم را ارائه میدهند و در روند زایمان به مادر کمک میکنند.
- پس از زایمان: کارشناس مامایی برای مدیریت ایمن شرایط پس از زایمان آموزش دیده است و میتواند عوارض مختلفی که ممکن است پس از زایمان ایجاد شوند را مدیریت کند.
- مراقبت از نوزاد و اموزش: نظارت و ارزیابی سلامت نوزاد و مراقبت و راهنمایی در مورد شرایط نوزاد نیز بر عهده کارشناس ماما است. به علاوه ماماها میتوانند آموزش و مشاورههای لازم در مورد بهداشت، تغذیه و پیشگیری از بارداری نیز ارائه دهند.
بررسی تخصصی مامایی
معمولا رقابت در مامایی به دلیل داوطلبان زیاد آن کمی دشوار است. خانم های زیادی مایل به تحصیل رشته مامایی در ایران هستند و این امر نیز بی دلیل نیست. حتی مهاجرت رشته مامایی به خارج کشور نیز در بسیاری از سالها جزو رشته هایی بوده است که مورد توجه دانشجویان کلیه نقاط دنیا بوده است. پذیرش ماما تا مقطع دکتری و ارشد تعداد دانشجویان این رشته را نیز افزایش داده است. طول دوره کارشناسی مامایی 4 سال است که ماما در این سالها نیز می تواند در مراکز خصوصی و یا دولتی نیز مشغول به کار شود.
پذیرش مامایی برای مقطع کارشناسی در دانشگاه های سراسری و آزاد انجام می گیرد اما لازم به ذکر است که هیچکدام از این دانشگاه ها بدون آزمون پذیرش ندارند. مقطع کارشناسی ارشد و دکترا علاوه بر دانشگاه های روزانه به صورت پردیس بین الملل هم دانشجو می پذیرد اما دانشگاه آزاد مقطع ارشد و دکترای مامایی را ندارد. شهریه دوره شبانه، پردیس خودگردان مامایی نسبت به رشته هایی همچون پزشکی و دندانپزشکی کمتر است و این امر تحصیل در این رشته بینظیر را ساده تر نموده است.
مامایی دارای شیفت های شبانه در بیمارستان ها است؛ اما در صورتی که خود ماما مجوز دایر کردن مطب را داشته باشد، اصلا مجبور نیست که ساعات زیاد و شیفت های شبانه را در بیمارستان بگذارند. این در حالی است که درآمد مامایی با وجود ساعات کاری زیاد در بیمارستان ها، در مراکز خصوصی و مطب های شخصی بیشتر است.
بیشتر بخوانید: در مقاله “آزمایشات هورمونی زنان که باید بدانید” قصد داریم به تفسیر تک تک آزمایشات هورمونی در زنان بپردازیم. اکثر این آزمایشات برای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا در موارد نازایی و یائسگی زودرس درخواست می شوند.
هدف از علم مامایی چیست؟
یکی از اصلی ترین اهدافی که مامایی دارد سلامت مادر و نوزاد است. هدف از تعلیم فراگیران مامایی، ارتقای سطح کیفی بهداشت روانی و جسمی مادران و فرزندان و نشر آن در سطح جهانی می باشد. با استفاده از علم مامایی زیربنای محکمی برای سلامت جامعه در کشور ایجاد می شود و به همین دلیل فارغ التحصیلان این رشته در تمامی نقاط دنیا با حجم زیادی از بازار کار و درآمد روبرو می شوند.
علم مامایی باعث شده است که امروزه سلامت خانواده ها تا درصد بسیار زیادی افزایش یابد. لازم به ذکر است که افزایش زایمان های موفق و آسودگی بیشتر مادران هنگام بارداری و پس از آن نیز از مواردی است که کل جامعه باید از ماما ها بخاطر آن تشکر کنند.
چشم انداز مامایی
چشم انداز گروه مامایی، با توجه به ارتقا روز افزون استانداردهای خدمات مامایی، تربیت دانش آموختگانی توانمند در راستای رفع نیاز جامعه، با اتکاء به نقشهای مراقبتی، آموزشی، پژوهشی، مشاوره ای، تشخیصی، پیشگیری و مدیریتی می باشد.
مزایای رشته مامایی چیست؟
این امری طبیعی است که داوطلبان قبل از ورود به هر رشته تحصیلی ابتدا مزایای آن و آینده شغلی را درنظر بگیرند. رشته مامایی نیز همانند بقیه رشته های شاخه پیراپزشکی دارای مزایای منحصر به فردی است که در ادامه به آنها می پردازیم.
اولین مزیت مامایی بازار کار زیاد این رشته است. به دلیل بازار کار فراوان این رشته فارغ التحصیلان مامایی به راحتی می توانند شغل مناسبی برای خود انتخاب کنند. آینده شغلی مامایی در ایران همانند دیگر کشور ها بسیار روشن بوده و همچنان در حال افزایش است. ادامه تحصیل تا مقطع دکتری از دیگر مزایای این رشته است که با توجه به پیشرفت روزافزون این رشته هم اکنون کلیه دانشگاه ها از سطح علمی بسیار بالایی در زمینه تدریس مامایی برخوردار هستند. مدت زمان تحصیل رشته مامایی نیز نسبت به رشته های پزشکی کوتاه تر بوده و داوطلبان سریع تر وارد بازار کار می شوند.
بیشتر بخوانید: ماماها در ارائه خدمات بهداشتی از دیرباز تاکنون نقشی بسیار حیاتی داشته اند. نقشی که در به دنیا آمدن فرزندانی سالم و پروسه بارداری به خوبی ارزش آن نمایان می شود. نیاز دائم ایران و کل دنیا به ماما باعث شده است که این رشته همچنان در حال پیشرفت باشد و بازار کار و آینده شغلی مامایی نیز همواره در حال افزایش است. در بلاگ “بازار کار و آینده شغلی رشته مامایی در ایران” آینده این رشته را به صورت جامع بررسی کرده ایم.