مقایسه کامل رشته مامایی با رشتهها ی اتاق عمل و هوشبری
مامایی، اتاق عمل و هوشبری همگی رشتههای محبوب پیراپزشکی هستند. با این حال هر کدام از این رشتهها تمرکز منحصر به فرد خود را در سیستم پزشکی دارند و داوطلبان باید تفاوت این رشتهها را به طور کامل درک کنند و با در نظر گرفتن شرایط و ترجیحات خود تصمیم گیری کنند. از همین رو در این مقاله قصد داریم به مقایسه کامل رشته مامایی با رشتههای اتاق عمل و هوشبری بپردازیم تا با اطلاعات جامع بتوانید یکی از این رشتههای پرطرفدار را انتخاب کنید.
معرفی رشته مامایی
رشته مامایی بر حمایت از زنان قبل، حین و بعد از زایمان تمرکز دارد. ماماها معمولا برای کمک به زایمان طبیعی آموزش میبینند و برای فراهم کردن یک تجربه مثبت و ایمن برای مادر و نوزاد تلاش میکنند. ماما ممکن است برای مراقبتهای معمول دوران بارداری از جمله معاینات منظم و بررسیهای پیش از زایمان کمک کنند. در واقع ماماها بخشی از یک تیم شامل متخصصان زنان و زایمان، پزشکان خانواده و سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی است.
معرفی رشته اتاق عمل
رشته اتاق عمل یکی دیگر از رشتههای محبوب پیراپزشکی است که اخیرا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. دانشجویان این رشته با تکنولوژیهای جراحی و اتاق عمل و مراقبتهای قبل، حین و پس از عمل آشنا میشوند. فارغ التحصیلان این رشته با پزشکان، جراحان و هوشبران و پرستاران در ارتباط هستند. استریل کردن و آماده کردن وسایل جراحی و اداره اتاق عمل نیز در محدوده وظایف این افراد قرار میگیرد. تکنسینهای اتاق عمل باید توجه و دقت بالایی داشته باشند و بتوانند در شرایط بحرانی، سرعت عمل بالایی نشان دهند.
معرفی رشته هوشبری
رشته هوشبری از زیرشاخههای پیراپزشکی است که محبوبیت بالایی در بین داوطلبان پیدا کرده است. دانشجویان این رشته برای کمک به بهبود بیمار در اتاق عمل آموزش میبینند تا در کنار متخصصان و جراحان در اتاق عمل، انجام وظیفه کنند. کارشناسان این رشته توانایی کار با دستگاه های بیهوشی و مراقبت از بیمار بیهوش را دارند.
همچنین این افراد به متخصص هوشبری در بخشهای مختلف کمک میکنند و وظیفه بررسی علائم حیاتی و دستگاههای بیهوشی، بررسی وضعیت عمومی بیمار قبل از بیهوشی، مراقبت از بیمار حین و پس از بیهوشی، بیهوش کردن بیمار و بازگرداندن بیمار از اثرات بیهوشی را به عهده دارند.
بیشتر بخوانید: ماماها متخصصان مراقبت های بهداشتی هستند که آموزش دیده اند تا طیف گسترده ای از خدمات را به زنان در تمام مراحل زندگی ارائه دهند. آنها می توانند در بیمارستان ها، کلینیک ها، مطب های خصوصی و حتی در خانه کار کنند. در بلاگ “ماما در مطب مامایی چه وظایفی دارد و چه خدماتی ارائه میدهد؟” به بررسی دقیق وشایف ماما پرداخته ایم که باید با آنها آشنا شوید.
مقایسه طرح تعهد خدمت
طرح تعهد خدمت، طرح اجباری برای فارغ التحصیلان برخی رشتههای پزشکی است تا پس از گذراندن دوران تحصیل به یکی از مناطق محروم اعزام شده و خدمت کنند. در رشته مامایی این طرح اجباری نیست و به صورت اختیاری ارائه میشود. به عبارت دیگر اگر فارغ التحصیلان رشته مامایی بخواهند میتوانند به صورت اختیاری در مناطق محروم خدمت کنند و حقوق دریافت کنند.
در مقابل فارغ التحصیلان رشته هوشبری پس از پایان تحصیل، مستلزم گذراندن طرح دوساله در مناطق محروم هستند. برای داوطلبانی که به سربازی نرفتهاند این دو سال به عنوان سربازی محسوب خواهد شد. لازم به ذکر است که این طرح اجباری میباشد و به هیچ وجه قابل خریدن نخواهد بود. رشته اتاق عمل نیز یکی از رشتههای پیراپزشکی است که در دارای طرح اجباری ۲ساله است و فارغ التحصیلان باید برای دریافت مدرک لیسانس خود، پس از گذراندن دوره تحصیل، طرح ۲ساله را نیز بگذرانند.
مقایسه درآمد و حقوق
مقایسه درآمد، آینده شغلی و بازار کار رشتههای مختلف برای داوطلبان اهمیت بالایی دارد. فارغ التحصیلان رشته مامایی میتوانند در بیمارستان ها، درمانگاهها و زایشگاهها و کلینیکها فعالیت کنند و درآمد خوبی داشته باشند. درآمد ماماها با توجه به تجربه و محل کار میتواند متغیر باشد ولی معمولا این رشته بازار کار خوبی دارد و اکثر فارغ التحصیلان رشته مامایی با استخدام در بیمارستانها و مراکز درمانی میتوانند درآمد خوبی داشته باشند.
علاقمندان به رشته اتاق عمل نیز پس از فارغ التحصیلی میتوانند در بخشهای جراحی، اتاق عمل و اورژانس مراکز درمانی مشغول به کار شوند. به طور کلی در هر جایی که نیاز به مهارتهای تکنسین اتاق عمل باشد، زمینه کاری برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد. با اینکه درآمد کارشناسان اتاق عمل بسته به تجربه و محیط کاری میتواند متفاوت باشد اما معمولا افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند، درآمد خوبی دارند.
فارغ التحصیلان رشته هوشبری میتوانند در اکثر مراکز درمانی مشغول به کار شوند. در واقع تمام مراکز درمان و بیمارستانها برای تکمیل کادر درمان خود به کارشناسان هوشبری نیاز دارند بنابراین بازار کار این رشته شرایط خوبی دارد و این رشته نیز یکی از پردرآمدترین رشتههای پیراپزشکی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: رشته مامایی یکی از پرطرفدارترین رشتهها در ایران است. ورود به این رشته در مقطع کارشناسی از طریق ثبتنام و شرکت در آزمون سراسری انجام میشود. اما در مقاطع بالاتر مانند ارشد و دکترا، نیاز است که در کنکور مربوطه و صرفا در رشته مامایی آزمون داده شود. با قبولی در کنکور ارشد مامایی و یکی از گرایشهای این رشته، فرد امکان ورود به دانشگاه و تحصیل را پیدا میکند. در بلاگ “راهنمای جامع شرکت در کنکور ارشد مامایی” به بررسی دقیق این موضوع پرداخته ایم.
مقایسه امکان مهاجرت
برای برخی از داوطلبان در هنگام انتخاب رشته، امکان مهاجرت و ادامه تحصیل اهمیت بالایی دارد. رشته مامایی یکی بهترین رشتهها برای ادامه تحصیل خارج از کشور است. شرایط و امکان مهاجرت برای دانش آموختگان رشته هوشبری نیز به کشور مقصد بستگی دارد ولی به طور کلی امکانپذیر است.
رشته اتاق عمل نیز تقریبا در تمام کشورهای دنیا، تقاضای رو به رشدی دارد و امکان ادامه تحصیل در سایر کشورها برای این رشته وجود دارد. با این حال توجه به شرایط کشور مقصد اهمیت بالایی دارد و افرادی که قصد مهاجرت دارند، باید به دنبال اطلاع دقیق از شرایط مهاجرت باشند و سعی کنند مستقیما با دانشگاه مورد نظر خود در ارتباط باشند.
مزایای و معایب رشته مامایی، هوشبری و اتاق عمل
از اصلیترین مزایای این رشتههای محبوب میتوان به بازار کار مناسب آنها اشاره کرد به طوری که اغلب فارغ التحصیلان به راحتی میتوانند شغل مناسب پیدا کنند و درآمد قابل قبولی داشته باشند. امکان ادامه تحصیل و ورود به دوره تحصیلات تکمیلی در این رشتهها نیز یکی از مزایای آنها محسوب میشود به طوری که افراد میتوانند به راحتی تا مقطع ارشد و دکتری ادامه دهند.
هر رشتهای میتواند مزایا و معایب منحصر به فرد خود را داشته باشد. این رشتههای محبوب نیز در کنار مزایای متعددی که ارائه میدهند معمولا معایبی نیز دارند. یکی از اصلیترین چالشهای رشته مامایی، هوشبری و اتاق عمل، شرایط کاری پر استرس آنها است. افرادی که به دنبال تحصیل در این رشتهها هستند باید بتوانند شرایط پر استرس و فشار کاری بالایی را تحمل کنند.
علاقمندان به این رشتهها در قبال کوچکترین سهل انگاری و بیمسئولیتی با عواقب جدی روبرو خواهند شد. و و حساس را داشته باشند. مانند سایر رشتههای پزشکی و پیراپزشکی، در این رشتهها نیز فرد باید توانایی مدیریت شرایط بحرانی و تحمل شرایط سخت و خطرناک از جمله مواجه با مواد خطرناک، بیماریهای مسری، ساعتهای ایستادن طولانی و قرار گرفتن در معرض بوی نامطبوع و ناخوشایند را داشته باشد.
مدت زمان رشته مامایی، هوشبری و اتاق عمل
طول دوره تحصیل رشته مامایی در مقطع کاردانی و کارشناسی به ترتیب ۲ و ۴ سال است. به طور معمول در مقطع کارشناسی مامایی باید ۱۳۷ واحد نظری و عملی در ۸ ترم توسط داوطلبان گذرانده شود. در این رشته اغلب، ۲۲ واحد عمومی، ۱۷ واحد اصلی، ۲۰ واحد پایه، ۶۲ واحد تخصصی و ۱۶ واحد کارآموزی سپری میشود.
دوره کاردانی رشته هوشبری ۲ سال و کارشناسی آن ۴ سال به طول میانجامد. در دوره کارشناسی این رشته معمولا ۲۶ واحد عمومی، ۴۲ واحد پایه، ۳۳ واحد تخصصی و ۱۸ واحد کارآموزی و ۱۶ واحد کارآموزی در عرصه ارائه میشود. طول زمان تحصیل در کارشناسی اتاق عمل نیز ۴ سال است. این رشته معمولا ۱۳۰ واحد شامل ۲۲ واحد عمومی، ۷۴ واحد اختصاصی و پایه، ۱۸ واحد کارآموزی و ۱۶ واحد کارآموزی در عرصه، می باشد.
بیشتر بخوانید: شغل های رشته مامایی برای فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی عموما در مراکز درمانی خصوصی و دولتی، زایشگاه ها و بیمارستان ها وجود دارد. همچنین فارغ التحصیلان در صورت داشتن شماره نظام پزشکی در صورت تمایلشان میتوانند مطب خصوصی نیز دایر نمایند. دانشجویان دارای مدرک کارشناسی میتوانند در بخش های مختلف درمانی و بهداشتی به عنوان سرپرست و مدیر نیز مشغول به کار شوند. در بلاگ “آینده شغلی و بازار کار رشته مامایی در ایران چگونه است؟” این رشته را به صورت کامل بررسی کرده ایم.
در این مقاله تلاش کردیم تمام نکات و مواردی که باید درباره رشته مامایی، اتاق عمل و هوشبری بدانید را در اختیار شما قرار دهیم، امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود. شما میتوانید با مطالعه بیشتر درباره این رشتهها و سایر رشتههای پیراپزشکی، تصمیم آگاهانه و مناسبی برای انتخاب رشته بگیرید.