تفاوت ماما و متخصص زنان چیست؟
مامایی و متخصص زنان و زایمان با هم تفاوت دارند؛ اما در عین حال تکمیل کننده یکدیگر هستند. هر خانمی که بارداری را تجربه کرده باشد می داند که دوره بارداری و البته زایمان نوزاد یکی از مهمترین مراحل زندگی است. دوره ای که با وجود یک ماما در کنار مادر می تواند بسیار شیرین تر سپری شود. درست است که رسیدگی و حفظ سلامت و بهداشت مادر و نوزاد در دوران بارداری و زایمان از وظایف ماما و متخصص زنان است؛ اما شیوه انجام مراقبت ها توسط هر یک از آنها متفاوت است.
در حالت کلی مامایی و متخصص زنان و زایمان دو حرفه متفاوت اما در عین حال تکمیل کننده یکدیگر هستند. امکان دارد که یک خانم با این سوال مواجه شوید که برای دوره بارداری خود یک متخصص زنان نیاز دارید یا ماما؟ برای جواب به این سوال باید در ابتدای کار وظایف هر یک از آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم و آن را برای عموم مردم اطلاع رسانی کنید.
تفاوت های اصلی ماما و متخصص زنان
1. بیماری ها
در بخش بیماری های زنان مانند عفونت های بهتر است ابتدا به ماما مراجعه شود. ماماها می توانند این بیماری ها را به خوبی درمان کنند و اگر صلاح دیدند که برای درمان به متخصص زنان نیاز است بیمار را با نامه ارجاع به متخصص زنان ارجاع می دهند.
2. مراقبت ها
ماما وظیفه مراقبت های جسمی و روحی مادر را در طول دوره بارداری و زایمان و حتی پس از زایمان برعهده دارد و باید در طول این دوره چند ماهه در کنار مادر باشد و از سلامت روان و بدن ایشان اطمینان حاصل نمایید. اما متخصص زنان فقط مسئول رسیدگی به مسائل پزشکی است. آموزش بهداشت و سلامت از نوزادی تا یائسگی بر عهده ی ماما می باشد.
بسیاری از ماماها دوره های اختلالات جنسی گذرانده اند و می توانند مشاوره های موثری در زمینه ی اختلالات جنسی، بلوغ، ازدواج، یائسگی و… دهند. از طرفی ماماهای دوره دیده می توانند همراه آگاهی در زایمان فیزیولوژیک باشند و زایمان طبیعی را به یک خاطره ی خوش برای شما تبدیل کنند. کلاس های آمادگی برای زایمان فیزیولوژیک توسط ماماها برگزار می شود که شرکت در آنها برای هر مادر بارداری لازم است.
3. دوره تحصیلی
برای یک متخصص زنان، ابتدا گذراندن دوره پزشکی عمومی الزامی است. دانشجو پس از گذراندن دوره پزشکی می تواند تخصص خود را در حیطه زنان بگیرد. تمامی مواردی که نیاز به جراحی و بیهوشی داشته باشد توسط متخصص زنان برگزار می شود مانند سزارین یا اعمال جراحی روی رحم و تخمدان؛ اما زایمان طبیعی توسط ماما گرفته می شود. تمامی مراقبت های روتین بارداری و پس از زایمان می تواند توسط ماما انجام شود.
ماما مواردی که نیاز به جراحی دارد را به متخصص زنان ارجاع می دهد. دوره تحصیلی ماماها شامل 4 سال کارشناسی مامایی، 2 الی 3 سال کارشناسی ارشد مامایی و 5 سال دکترای مامایی می باشد. دوره ی تحصیلی متخصصین زنان شامل 7 سال پزشکی عمومی و 4 سال تخصص می باشد.
4. عمل جراحی
ماما ها می توانند زایمان طبیعی را بر عهده بگیرند و اگر در زمان زایمان طبیعی برشی یا پارگی در ناحیه ی پرینه ایجاد شد توسط ماما کاملا ترمیم می شود؛ اما متخصص زنان برای عمل های جراحی زنان نیز آموزش دیده اند. یکی از مهمترین این عمل ها که توسط متخصص زنان انجام می شود عمل سزارین، برداشتن رحم، برداشتن تخمدان ها، بستن لوله ها، براشتن میوم ها و… در تمام مواردی که نیاز به جراحی های سنگین یا سزارین باشد ماما شما را به متخصص زنان ارجاع می دهد.
بیشتر بخوانید: ماماها در ارائه خدمات بهداشتی از دیرباز تاکنون نقشی بسیار حیاتی داشته اند. نقشی که در به دنیا آمدن فرزندانی سالم و پروسه بارداری به خوبی ارزش آن نمایان می شود. نیاز دائم ایران و کل دنیا به ماما باعث شده است که این رشته همچنان در حال پیشرفت باشد و بازار کار و آینده شغلی مامایی نیز همواره در حال افزایش است. در بلاگ “بازار کار مامایی” آینده این رشته را به صورت جامع بررسی کرده ایم.
تفاوت ماما و متخصص زنان در درمان
برخی از بیماری ها نسبت به بقیه مراحل رفع و درمان ساده تری دارند. بیماری امکان دارد به دو شیوه روحی و یا جسمی به سراغ مادران باردار در این دوره بیاید. اما درمان این بیماری ها نسبت به نوع بیماری متفاوت است. در حالت کلی درمان بیماری به صورت گام به گام انجام می شود. ماما ها در مراحل اولیه تخشیص و درمان بیماری نقش اصلی را برعهده دارند. اگر بیماری توسط ماما درمان شد دیگر نیازی به متخصص زنان نیست.
هزینه ماما و متخصص زنان
هزینه ویزیت متخصص زنان بیشتر از هزینه ویزیت مامایی است. برای مادری که بیماری جدی ای ندارد می تواند دوره بارداری و زایمان را توسط یک ماما به راحتی و بدون مشکل سپری کند. در اینجور شرایط هزینه بیشتری نیز برای متخصص زنان صرف نمی شود. اما در شرایطی که بیماری حادی وجود دارد ماما بیمار را به متخصص مربوطه ارجاع می دهد.
البته هر مادری می تواند به صورت همزمان تحت نظر ماما و متخصص زنان باشد و هیچگونه مشکلی نیز در این حالت ایجاد نمی شود.
بیشتر بخوانید: مامایی (Midwifery) رشتهای از پزشکی و بهداشت است که بر بارداری، زایمان و مراقبت های پس از آن تمرکز دارد. ماما بر تمام مراقبتهای پیش از بارداری، در طول بارداری، هنگام زایمان و پس از آن نظارت دارد. به عبارت دیگر شخصی که تحصیلات آکادمیک در این رشته داشته باشد ماما است و میتواند در تمام مراحل از تشخیص اولیه تا عوارض پس از زایمان، مراقبت های لازم را ارائه دهد. برای آشنایی کامل با این رشته بلاگ “مامایی چیست؟” را از دست ندهید.
بهترین انتخاب برای زایمان
طبق اخرین مطالعات معتبر برای هر فردی بدون در نظر گرفتن بیماری ها و شرایط خاص قطعا زایمان طبیعی ارجح است. اگر مادر کلاس های زایمان فیزیولوژیک را که توسط ماماها برگزار می شود بگذرانند می توانند دوره ی بارداری و زایمان را به یک خاطره ی دل انگیز برای خود و همسرخود تبدیل کنند.
اولویت شیوه زایمان به چه شکل است؟
اگر اولویت شما زایمان به صورت طبیعی است ماما می تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. اما اگر میخواهید از طریق سزارین زایمان کنید باید ابتدا هزینه های آن را درنظر بگیرید و سپس در مورد این عمل با ماما و متخصص زنان مشاوره کنید و در صورت تمایلتان ماما نامه ی ارجاع می نویسد و شما را به یک جراح برای سزارین معرفی می کند.
میزان نیاز شما به یک همراه آگاه در دوران بارداری چقدر است؟
ماماها می توانند زمان بسیار بیشتری را در زمان بارداری با مادر سپری کنند. اما پزشک متخصص این زمان را برای همراهی با مادر در دوران بارداری ندارد. شما باید بسته به نیاز خود انتخاب کنید که کدامیک برای شما مناسب تر است. اگر در دوران بارداری نیاز دارید که فردی به صورت مداوم همراهیتان کند انتخاب یک ماما برای دوران بارداری و زایمان به طرز چشمگیری می تواند بهتر باشد.
مایلید مدیریت درد زایمان به چه صورت باشد؟
ماما ها اجازه استفاده از مسکن برای کاهش درد را دارند اما در اکثر مواقع روشهای دیگری مانند ماساژ، دوش گرفتن یا طب سوزنی را برای کاهش درد استفاده می کنند که روش هایی بی خطر برای مادر و نوزاد است. روشهای غیر دارویی مانند بی دردی اپیدورال وجود دارد که کاملا درد زایمان طبیعی را از بین می برد در این موارد ماما از متخصص بیهوشی کمک میگیرد تا کتتر اپیدورال را جایگذاری کند. یکی از مواردی که ماماها در کلاس های زایمان فیزیولوژیک به آنها اشاره می کنند کنترل درد با روش های دارویی و غیر دارویی است که مادر با آگاهی کامل یک روش را انتخاب می کند.
بیشتر بخوانید: آزمایشات روتین در مامایی همواره از بحث هایی بوده است که مورد توجه همه ی ماما هایی که در این عرصه فعالیت میکنند و یا مشغول یادگیری هستند مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفته است. در بلاگ “آزمایش روتین بارداری چیست؟” تمامی این آزمایشات را بررسی کرده ایم.