پولیپ رحمی(endometrial polyp) چیست؟ انواع و علائم آن چیست؟

what is a uterine polyp 4
انواع پولیپ رحمیعلائم پولیپ رحمیپیشگیری
پولیپ آندومترخونریزی نامنظم قاعدگی، لکه‌بینی بین دوره‌ها، خونریزی پس از یائسگیحفظ وزن سالم، مدیریت سطوح هورمونی، انجام معاینات منظم زنان و زایمان
پولیپ آدنوماتوزخونریزی بعد از رابطه جنسی، درد لگنی، خونریزی شدید قاعدگیرژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی منظم، گزارش علائم غیرعادی به پزشک
پولیپ هایپرپلاستیکدوره‌های قاعدگی دردناک، خونریزی طولانی‌مدت، مشکلات باروریکاهش مصرف استروژن اضافی، مدیریت استرس، پیگیری چرخه‌های قاعدگی
پولیپ‌های التهابیناراحتی لگنی، ترشحات غیرطبیعی، احساس پری در لگنمدیریت بیماری‌های مزمن مانند دیابت، اجتناب از استعمال دخانیات، رعایت بهداشت مناسب
پولیپ‌های سرطانیخونریزی شدید، علائم غیرطبیعی پایدار، درد شدیدانجام بررسی‌های دقیق و منظم، مراجعه سریع به پزشک در صورت مشاهده هرگونه تغییر غیرطبیعی

پولیپ های رحم (endometrial polyp) رشد غیرطبیعی هستند که در پوشش داخلی رحم (آندومتر) ایجاد می شوند. آنها معمولاً توسط یک ساقه نازک به دیواره رحم متصل می شوند و اندازه آنها می تواند از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر باشد. پولیپ های رحم می توانند منفرد یا متعدد باشند و معمولا غیر سرطانی (خوش خیم) هستند، اما خطر کمی وجود دارد که برخی از آنها به سرطان تبدیل شوند. در ادامه به طور مفصل به اینکه endometrial polyp چیست و همین طور علائم پولیپ رحمی پرداخته شده است.

Endometrial Polyps

پولیپ رحمی یا endometrial polyp چیست؟

پولیپ رحمی یا Endometrial Polyp، زائده‌ای غیرطبیعی و اغلب خوش‌خیم است که از لایه داخلی رحم (آندومتر) رشد می‌کند. این پولیپ‌ها معمولاً به شکل توده‌های کوچک یا بزرگ به دیواره رحم متصل هستند و ممکن است با پایه‌ای باریک (پولیپ ساقه‌دار) یا به صورت گسترده (پولیپ پهن‌پایه) به رحم متصل شوند. این پولیپ‌ها به دلیل تغییرات هورمونی به وجود می‌آیند و می‌توانند در هر سنی، اما بیشتر در زنان در سنین قبل از یائسگی و دوران یائسگی، دیده شوند.

اگرچه بسیاری از پولیپ‌ها بدون علائم باقی می‌مانند، ممکن است برخی افراد علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی، درد لگنی یا حتی مشکلات باروری را تجربه کنند. تشخیص دقیق اغلب از طریق روش‌هایی مانند سونوگرافی یا هیستروسکوپی انجام می‌شود و درمان می‌تواند شامل برداشتن پولیپ از طریق جراحی باشد. با توجه به ارتباط احتمالی پولیپ‌ها با تغییرات هورمونی و تاثیر آن‌ها بر سلامت باروری، تشخیص و مدیریت به‌موقع اهمیت زیادی دارد.

وبسایت مرجع mayoclinic نیز در مورد چیستی endometrial polyp اینگونه می نویسد:

Uterine polyps are growths attached to the inner wall of the uterus that expand into the uterus. Uterine polyps, also known as endometrial polyps, form as a result of cells in the lining of the uterus (endometrium) overgrowing. These polyps are usually noncancerous (benign), although some can be cancerous or can turn into cancer (precancerous polyps)

 

پولیپ های رحم ضایعاتی هستند که به دیواره داخلی رحم چسبیده اند و به داخل رحم منبسط می شوند. پولیپ رحم که به عنوان پولیپ آندومتر نیز شناخته می شود، در نتیجه رشد بیش از حد سلول های پوشش داخلی رحم (اندومتر) ایجاد می شود. این پولیپ ها معمولا غیر سرطانی (خوش خیم) هستند، اگرچه برخی از آنها می توانند سرطانی باشند یا به سرطان تبدیل شوند (پولیپ های پیش سرطانی).

علائم پولیپ رحمی چیست؟

پولیپ های رحم اغلب علائمی ایجاد نمی کنند، به خصوص زمانی که تعداد آنها کم باشد. با این حال، هنگامی که علائم پولیپ رحمی (endometrial polyp) ظاهر می شوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

1- خونریزی قاعدگی نامنظم

یکی از علائم پولیپ رحمی خونریزی قاعدگی نامنظم است. این می تواند به صورت قاعدگی های سنگین (منوراژی)، خونریزی طولانی مدت یا لکه بینی بین دوره ها ظاهر شود. متخصصان زنان و ماماها در دوره ای تحت عنوان کارگاه آموزشی خونریزی های غیر طبیعی زنان می توانند در این باره اطلاعات دقیق تری کسب کنند.

2- خونریزی پس از یائسگی

زنانی که یائسه هستند ممکن است خونریزی غیرمنتظره ای را تجربه کنند که باید توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ارزیابی شود.

3- دوره های دردناک

برخی از زنان ممکن است افزایش گرفتگی یا درد را در طول دوره های قاعدگی (دیسمنوره) تجربه کنند.

4- خونریزی بعد از رابطه جنسی

اگر پولیپ در نزدیکی دهانه رحم یا داخل رحم قرار داشته باشد، ممکن است رخ دهد.

5- مشکلات باروری

پولیپ رحم (endometrial polyp) می تواند در لانه گزینی اختلال ایجاد کند و باروری را تحت تأثیر قرار دهد و به طور بالقوه باردار شدن را برای برخی از زنان دشوارتر کند.

6- درد یا ناراحتی لگن

در برخی موارد، پولیپ های بزرگتر ممکن است باعث ناراحتی یا احساس پری در ناحیه لگن شوند.

در حالی که این علائم می تواند نشان دهنده پولیپ رحم باشد، می تواند با شرایط دیگری مانند فیبروم، هیپرپلازی آندومتر یا سایر مسائل مربوط به سلامت باروری نیز همراه باشد. بنابراین، برای زنانی که هر یک از این علائم را تجربه می کنند مهم است که برای ارزیابی و تشخیص مناسب با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنند. معاینات منظم زنان نیز می تواند به تشخیص و مدیریت زودهنگام پولیپ رحم و سایر شرایط کمک کند.

بیشتر بخوانید: زمانی که فرد درحین فعالیت جنسی دچار ترس، نگرانی، اضطراب و یا استرسی می شود که به کاهش میل جنسی، اختلال در عملکرد جنسی مانند اختلال نعوظ، آنورگاسمی و یا انزال زودرس منجر می شود، می گوییم فرد دچار اضطراب جنسی شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر بلاگ “اضظراب جنسی چیست؟” را مطالعه کنید.

انواع پولیپ رحمی

پولیپ های رحم را می توان بر اساس معیارهای مختلفی از جمله ویژگی های بافتی آنها (نوع بافتی که دارند) طبقه بندی کرد. در اینجا انواع اصلی پولیپ رحم آورده شده است.

پولیپ آندومتر

اینها رایج ترین نوع پولیپ های رحمی هستند که از بافت آندومتر (پوشش داخلی رحم) تشکیل شده اند. آنها اغلب با تغییرات هورمونی همراه هستند و می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند.

پولیپ آدنوماتوز

این نوع پولیپ شامل بافت غده ای و استرومایی (حمایت کننده) است. خطر سرطانی شدن پولیپ های آدنوماتوز در مقایسه با پولیپ های ساده آندومتر بیشتر است. پیشنهاد می شود مقاله تشخیص سرطان رحم در خانه را نیز مطالعه کنید.

پولیپ هایپرپلاستیک

این پولیپ ها با رشد بیش از حد بافت آندومتر مشخص می شوند و اغلب پاسخی به تحریک طولانی مدت استروژن هستند. آنها گاهی اوقات می توانند با هیپرپلازی آندومتر همراه باشند که ضخیم شدن غیر طبیعی پوشش رحم است و ممکن است خطر سرطان آندومتر را افزایش دهد.

پولیپ های التهابی

این پولیپ ها با التهاب مزمن اندومتر همراه هستند و می توانند در نتیجه شرایطی مانند اندومتریت مزمن ایجاد شوند. آنها معمولاً غیر سرطانی هستند.

what is a uterine polyp

 

پولیپ های سرطانی

در موارد نادر، پولیپ ممکن است بدخیم (سرطانی) باشد. پولیپ‌های بدخیم می‌توانند از پولیپ‌های از قبل وجود داشته باشند، به‌ویژه پولیپ‌های آدنوماتوز، و باید به‌طور کامل بررسی و درمان شوند.

پیشگیری از ابتلا به پولیپ رحمی

در حالی که هیچ راه تضمینی برای جلوگیری از پولیپ رحم وجود ندارد، انتخاب های خاص سبک زندگی و روشهای مدیریت سلامت ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پولیپ رحم کمک کند. در اینجا چند توصیه وجود دارد:

  1. حفظ وزن سالم: چاقی یک عامل خطر شناخته شده برای ایجاد پولیپ رحم است. حفظ وزن سالم از طریق یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم می تواند به کاهش این خطر کمک کند.
  2. سطوح هورمونی را مدیریت کنید: از آنجایی که پولیپ های رحم می توانند تحت تاثیر تغییرات هورمونی قرار گیرند، مدیریت موثر هورمون ها ممکن است کمک کند.
  3. معاینات منظم زنان و زایمان: معاینات و غربالگری های معمول لگن، مانند پاپ اسمیر، می تواند به تشخیص زودهنگام ناهنجاری ها کمک کند. هر علائمی مانند خونریزی نامنظم یا درد لگن را فوراً با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در میان بگذارید.
  4. انتخاب سبک زندگی سالم: یک رژیم غذایی متعادل سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی و فعالیت بدنی منظم. اجتناب از استعمال دخانیات و محدود کردن مصرف الکل، زیرا این موارد می تواند به عدم تعادل هورمونی و مشکلات کلی سلامت کمک کند.
  5. مدیریت شرایط مزمن: مدیریت صحیح بیماری های مزمن مانند دیابت یا فشار خون بالا می تواند مفید باشد.
  6. کاهش استرس: سطوح بالای استرس می تواند بر سلامت کلی و تنظیم هورمون تاثیر بگذارد. ترکیب تکنیک‌های کاهش استرس، مانند تمرکز حواس، مدیتیشن، یا یوگا، ممکن است تعادل هورمونی را بهبود بخشد.
  7. کنترل چرخه های قاعدگی: پیگیری چرخه های قاعدگی و توجه به هر گونه بی نظمی می تواند به شناسایی زودهنگام مشکلات احتمالی از جمله پولیپ کمک کند. گزارش هر گونه تغییر غیرعادی به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به مداخله به موقع منجر شود.
  8. سابقه خانوادگی را در نظر بگیرید: اگر سابقه خانوادگی پولیپ آندومتر یا سایر شرایط رحمی وجود داشته باشد، بحث در مورد این موضوع با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است منجر به مراقبت های پیشگیرانه شخصی تر شود.

در حالی که این روش ها ممکن است به کاهش خطر پولیپ رحم کمک کند، مهم است که به یاد داشته باشید که برخی از عوامل مانند سن و ژنتیک، خارج از کنترل شخصی هستند.

what is a uterine polyp 1

بیشتر بخوانید: زگیل تناسلی یک عفونت شایع مقاربتی (STI) است که توسط گونه های خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. آنها عمدتاً با انواع کم خطر HPV، به ویژه نوع 6 و نوع 11 مرتبط هستند. این زگیل ها می توانند به صورت تورم های کوچک، گوشتی یا خاکستری در ناحیه تناسلی، از جمله ولوو، واژن، دهانه رحم، مقعد و در مردان در آلت تناسلی و کیسه بیضه ایجاد شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر بلاگ “انواع زگیل تناسلی (HPV) چیست؟” را مطالعه کنید.

مراقبت های بعد از عمل جراحی پولیپ رحمی چیست؟

تا به اینجا سوال پولیپ رحمی چیست یا endometrial polyp چیست، به طور کامل پاسخ داده شده است. مراقبت های بعد از عمل جراحی پولیپ رحم برای بهبودی و به حداقل رساندن خطر عوارض بسیار مهم است. در اینجا چند دستورالعمل کلی وجود دارد که باید بعد از عمل دنبال کنید:

مراقبت های فوری پس از عمل

استراحت

پس از جراحی زمانی را به استراحت اختصاص دهید. حداقل برای چند روز از انجام فعالیت‌های سنگین، بلند کردن اجسام سنگین یا ورزش‌های شدید یا طبق توصیه‌های پزشک خودداری کنید.

مدیریت درد

ناراحتی خفیف بعد از عمل شایع است. داروهای مسکن بدون نسخه، مانند ایبوپروفن یا استامینوفن، می توانند به مدیریت درد کمک کنند. توصیه های ارائه دهنده خود را در مورد دارو دنبال کنید.

مانیتور کردن علائم

مراقب علائمی باشید که ممکن است بعد از جراحی تجربه کنید. ممکن است انتظار گرفتگی و لکه بینی خفیف وجود داشته باشد، اما اگر تجربه کردید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • خونریزی شدید (خیساندن یک پد در یک ساعت)
  • درد شدیدی که با دارو برطرف نمی شود
  • تب یا لرز
  • ترشحات بدبو

پرهیز از رابطه جنسی

حداقل به مدت 2 هفته یا تا زمانی که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما اجازه نداده است از رابطه جنسی خودداری کنید.

محدود کردن فعالیت بدنی

از فعالیت هایی مانند شنا کردن، استفاده از تامپون یا دوش گرفتن باید حداقل به مدت 2 هفته یا طبق دستور پزشک خودداری شود.

مراقبت های بعدی

برای نظارت بر بهبودی و ارزیابی هر گونه عارضه، هر گونه قرار ملاقات بعدی را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود برنامه ریزی کنید.

what is a uterine polyp 3

مراقبت عاطفی و روانی

تجربه طیف وسیعی از احساسات پس از جراحی معمول است. به خود فرصت دهید تا بهبود یابد و اگر نگرانی یا اضطرابی در مورد این عمل یا بهبودی دارید، با دوستان، خانواده یا یک متخصص صحبت کنید.

سبک زندگی

آبرسانی و تغذیه: یک رژیم غذایی متعادل را حفظ کنید و هیدراته بمانید تا بهبودی را تقویت کنید. غذاهای سرشار از فیبر همچنین می توانند از یبوست جلوگیری کنند که ممکن است بعد از جراحی رخ دهد.

کنترل چرخه قاعدگی

توجه داشته باشید که چرخه قاعدگی شما ممکن است مدتی طول بکشد تا به حالت عادی برگردد. اگر متوجه تغییرات قابل توجه یا علائمی شدید، آنها را به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود گزارش دهید.

بیشتر بخوانید: نارسایی دهانه رحم یا نارسایی سرویکس به حالتی گفته می ‌شود که دهانه رحم، بخشی از رحم که به واژن متصل است، به طور غیرطبیعی زود باز می‌ شود و یا ضعیف می ‌شود. این وضعیت معمولاً در دوران بارداری دیده می ‌شود و ممکن است بدون درد رخ دهد. نارسایی دهانه رحم به این معنا است که دهانه رحم نمی ‌تواند بارداری را به طور کامل تا پایان دوران خود حفظ کند. این مشکل می ‌تواند منجر به زایمان زودرس یا سقط جنین در سه‌ ماهه دوم یا سوم بارداری شود. برای کسب اطلاعات بیشتر بلاگ “نارسایی رحم چیست؟” را مطالعه کنید.

دستورالعمل های اضافی

همیشه به دستورالعمل‌های خاصی که توسط جراح یا ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی ارائه می‌شود، پایبند باشید، زیرا راهنمایی ممکن است بر اساس شرایط فردی یا ویژگی‌های جراحی شما متفاوت باشد. با پیروی از این نکات مراقبتی پس از عمل و نظارت دقیق بر بهبودی خود، می توانید از بدن خود در بهبودی پس از جراحی پولیپ رحم حمایت کنید.

 

در این مقاله تمام نکات لازم برای پاسخ به سوال پولیپ رحمی چیست یا endometrial polyp چیست داده شده است. با این وجود در صورتی که یکی از علائم پولیپ رحمی که در ابتدای مقاله گفته شده است را مشاهده می کنید به طور حتم باید به پزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول پولیپ رحمی endometrial polyp

  • پولیپ آندومتر endometrial polyp چیست و چه علائمی دارد؟

پولیپ آندومتر رشد غیرطبیعی از بافت پوششی داخلی رحم (آندومتر) است. علائم آن شامل خونریزی نامنظم قاعدگی، لکه‌بینی بین دوره‌ها، و خونریزی پس از یائسگی است. این نوع پولیپ می‌تواند تأثیر منفی روی باروری داشته باشد.

  • خطر سرطانی شدن کدام نوع پولیپ رحمی بیشتر است؟

پولیپ‌های آدنوماتوز خطر بیشتری برای سرطانی شدن دارند. این نوع پولیپ‌ها شامل بافت غده‌ای هستند و باید تحت بررسی دقیق قرار گیرند.

  • چگونه می‌توان از ایجاد پولیپ رحمی پیشگیری کرد؟

برای پیشگیری می‌توان وزن سالم را حفظ کرد، مدیریت سطوح هورمونی را جدی گرفت، معاینات منظم زنان را انجام داد، و سبک زندگی سالم شامل تغذیه متعادل و فعالیت بدنی را رعایت کرد.

  • علائم پولیپ‌های التهابی چیست؟

علائم پولیپ‌های التهابی شامل ناراحتی لگنی، ترشحات غیرطبیعی، و احساس پری در ناحیه لگن است. این پولیپ‌ها معمولاً به علت التهاب مزمن آندومتر ایجاد می‌شوند.

  • آیا پولیپ‌های رحمی بر باروری تأثیر می‌گذارند؟

بله، برخی از پولیپ‌های رحمی می‌توانند در فرآیند لانه‌گزینی جنین اختلال ایجاد کنند و بارداری را دشوارتر کنند. این موضوع به‌ویژه در مورد پولیپ‌های آندومتر شایع‌تر است.

مائده شرقی وب‌سایت
مدیر عامل موسسه آموزشی عصر جدید مامایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

‫2 نظر

  • بابائی گفت:

    سلام، ممنون بابت توضیحات کاملتون. میخواستم بدونم آیا پولیپ‌های رحمی همیشه باعث ناباروری میشن یا این موضوع بستگی به شرایط دیگه‌ای هم داره؟ و اینکه اگر کسی پولیپ داشته باشه و قصد بارداری داشته باشه، چه توصیه‌هایی براش دارید؟

    • سلام، خوشحالم که مطلب براتون مفید بوده! پولیپ‌های رحمی همیشه باعث ناباروری نمی‌شن، اما ممکنه در برخی موارد روی فرآیند لانه‌گزینی تأثیر بذارن و بارداری رو دشوارتر کنن. اینکه پولیپ مشکل‌ساز باشه یا نه، به اندازه، تعداد و محل قرارگیریش بستگی داره.

      اگر قصد بارداری دارید و پولیپ دارید، حتماً با متخصص زنان مشورت کنید. در برخی موارد، برداشتن پولیپ از طریق جراحی ساده (هیستروسکوپی) می‌تونه شانس بارداری رو افزایش بده. همچنین رعایت سبک زندگی سالم، مثل تغذیه مناسب و مدیریت استرس، می‌تونه در بهبود شرایط کمک‌کننده باشه.